loader image
Zona de cules
Știați că locuitorii unei comune din România organizează la început de toamnă un Festival al Fructelor de Pădure? Este un eveniment cultural și gastronomic, un omagiu adus naturii pentru bunătățile pe care ni le oferă.

Fructele naturii sau fructele de pădure, sunt viu colorate, pline de vitamine și oamenii se bucură direct de culegerea lor. Datorită proprietăților lor foarte apreciate pentru sănătate, în ultimii ani au pătruns puternic în România cu plantații de arbuști fructiferi precum mure, afine, zmeură, coacăze. Fermierii se preocupă de cultivarea și îngrijirea lor.

Tu recunoști fructele sălbatice ale pădurii? Faci diferență între fragi, mure și zmeură? Știi ce sunt coacăzele? Ai gustat vreodată afine? Dacă știi să răspunzi la aceste întrebări poți deveni o călăuză pentru cei care nu știu sau n-au avut vreodată ocazia să le culeagă din pădure. Misiunile din această serie “Bunătățile naturii” te vor ajuta să regăsești valoarea unor lucruri de care să te bucuri alături de familie și prieteni.

Mai multe detalii
Culesul fructelor era o formă de supraviețuire în trecut, astăzi e mai mult o îndeletnicire pentru timpul liber, o activitate de agrement. Pentru a fi bune de mâncat fructele de pădure se culeg la timpul potrivit rodului, astfel încât să fie coapte, mature, fără viermi sau fluturi. La fel de importanta este zona de cules, care trebuie sa fie curată, expusă la soare, departe de factori poluatori sau căi rutiere, ca sa nu cadă praful pe fructe. De asemenea vom avea grijă să culegem sustenabil și responsabil, adică fără distrugerea plantei astfel ca în anul următor să avem o recoltă echilibrată. Nu culegem toate fructele de pe plantă ci lăsăm și viețuitoarelor pădurii o gustare.

Provocarea de astăzi este să mergi la cules fructe de pădure.

Pasul 1. Vorbește cu un adult și spune-i că mergi la cules. Te va însoți sau iți va permite sa mergi singur dacă zona e sigură. Dacă sunteți mai mulți prieteni și colegi, cu atât mai bine, este o drumeție și mai plăcută.
Pasul 2. Alege un coș pentru fructe si echipament potrivit: pantalon lung, haină cu mâneca lungă, șapcă, pantof sport. Nu uita apa.
Pasul 3. Mergi la cules și respectă pădurea. Bucură-te de aceasta experiență și observă natura. Sigur vei avea o lecție de învățat!

În final, consumă fructele, oferă-le cuiva sau vinde-le! Daca nu te-ai hotărât ce sa faci cu ele caută provocarea următoare!

Fă poze cu tine la cules, încarcă materialele doveditoare într-un folder online sau descrie experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]
Seria de activități din “Bunătățile Naturii” a fost realizată de către Asociația Prietenii Bârnovei.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.